PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Onze Piet is ne kwiet ★★★1/2

vrijdag 5 april 2024Play Zuid Antwerpen

Onze

Dankzij Paljas Theaterproducties vzw is er in Play Zuid een theatermonument als een feniks uit de as herrezen: Ruud De Ridder en Nicole Laurent mogen met ‘Onze Piet is ne kwiet’ het publiek opnieuw aan het lachen brengen met hun Echt Antwaarps Teater. Spraakverwarringen, misverstanden, ongemakkelijke situaties en herkenbaar gekrakeel in de taal die volgens bepaalde historici gesproken werd door Adam en Eva zelver, bezorgen het publiek zonder problemen een stevige workout voor de lachspieren. In de lange traditie van het Echt Antwaarps Teater is ‘Onze Piet is ne kwiet’ een stuk met links en rechts een kleine knipoog naar de maatschappij, maar vooral toch licht verteerbaar, geschreven en geweldig gespeeld om “eens goe me te lache”. Ruud De Ridder, Nicole Laurent, Anke De Ridder en Patrick Onzia staan garant voor een ontspannen avond vertier en plezier van hier.

Zeg nooit: “Nooit.” Toen Ruud De Ridder vier jaar geleden als gevolg van de pandemie het doek moest laten vallen over zijn Echt Antwaarps Teater, klonk het dat het nooit meer op de scène zou te zien zijn. Gelukkig wisten de mensen van  Paljas Theaterproducties vzw Ruud te overtuigen om op zijn beslissing terug te komen. En daarom kan het grote publiek nog een keertje genieten van een avond ontspannen theater in het Antwerps. 

‘Onze Piet is ne kwiet’ komt en beetje traag op gang omdat de personages moeten geïntroduceerd worden. Zo blijkt Bo, gespeeld door Anke De Ridder, al 15 jaar getrouwd te zijn met de egoïstische Jo, vertolkt door Patrick Onzia. En terwijl Bo zich verheugt op het beloofde etentje voor hun huwelijksverjaardag, blijkt Jo vooral uit te kijken naar de voetbalmatch die die avond op tv te zien is. Je voelt de spanning in de lucht hangen en die wordt ook mooi uitgespeeld. 

In de volgende scène komt Bo haar appartement binnen met bovenbuurvrouw Marina die ze in de fitness heeft leren kennen. Nicole Laurent portretteert Marina als een goedbedoelende betweter die geen slecht nieuws kan brengen. Telkens als haar echtgenoot Piet, gespeeld door Ruud De Ridder, iets wil beginnen te vertellen, klinkt er een luid: “Neeje ,Piet! Neeje!” De sukkelaar blijkt het altijd mis te hebben en Marina lijkt wel het orakel van Delphi. Het werkt behoorlijk op uw systeem, maar is verschrikkelijk herkenbaar. Iedereen kent wel zo’n koppel. En dat maakt dat deze typetjes werken. Je kan er vooraf je klok al op gelijk zetten dat wanneer Piet iets wil vertellen, er na enkele seconden een  “Neeje ,Piet! Neeje!” zal volgen. 

Combineer het gegeven dat Jo nogal heel veel moet “overwerken” (knipoog, knipoog) met dat onvermogen van Marina om slecht nieuws te brengen en de flapuit van Piet; overgiet het met wat versprekingen, ongelukkige uitspraken, insinuaties en heel ongemakkelijke stiltes, en de komische momenten beginnen zich op te stapelen. Voeg daarbij nog de visuele humor van het acteren van Nicole en Ruud en je krijgt het Echt Antwaarps Teater van weleer waar kwistig gestrooid mocht worden met de gulle lach. Het inschenken en serveren van een glas sherry is op zichzelf geen groot komisch gegeven, maar wanneer Ruud of Nicole dat moeten doen, is het een geweldig humoristische scène. 

Het visuele, fysieke element van het spelen is evenzeer een kenmerkt van het Echt Antwaarps Teater dan het feit dat het in de volkstaal wordt gespeeld. De kus tussen Jo en Marina (en de reactie van Piet) gaat er fysiek zo over dat het een grap op zich wordt. 

En dan is er nog het nieuwe element van het doorbreken van de vierde wand. Ruud De Ridder heeft er bij het schrijven van het stuk bewust voor gekozen om het publiek rechtstreeks aan te spreken. Het zorgt niet alleen voor een grotere betrokkenheid vanwege het publiek, maar het laat ook toe dat de personages zelf commentaar leveren aan de toeschouwers. Ruud gebruikt het zelfs om het publiek te laten kiezen welke richting het stuk uit moet gaan. Net als in de serie ‘Assisen’ bepaalt het publiek mee wat er wel of niet verteld wordt … of geeft toch die illusie. 

De terugkeer van Ruud De Ridder en Nicole Laurent is gelukkig geen illusie. Het is heerlijk om zo’n theatermonumenten terug op het podium te mogen verwelkomen in de Koekenstad. Play Zuid wordt zo gedurende één maand weer de plaats van de gulle lach en een ontspannen sfeer. Dankzij ‘Onze Piet is ne kwiet’ ligt er voor het Echt Antwaarps Teater weer toekomst in het verschiet. 

< Sascha Siereveld > 

Cast:

Anke De Ridder : Bo

Patrick Onzia: Jo

Nicole Laurent: Marina

Ruud De Ridder: Piet

Producent:

Paljas Theaterproducties vzw


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter